Ur Shiban nr 1/2007

Shiba Karlsson
Text:Birgit Hillerby

Att Sverige fick sin givna plats på världskartan när det gäller Shiba kan vi alla tacka Bror och Inga Karlsson för, grundarna till kennel Manlöten.
Rasen var i många år bara psednonymt med namnen ”Shiba Karlsson” eller Manlöten.

Den första av de japanska hundraserna som hittade vägen till Sverige var Japanese Chin, rasen var representerad på utställning redan 1919 och de hade troligen sitt ursprung via England.
I början av-60 talet så importerades även den första Akitan från Japan till Sverige.
Men det skulle dröja ända till i juni 1972 innan den första Shiborna anlände Sverige.  Rasen var fortfarande under en stark utveckling i Japan och det var först nu som några japanska uppfödarna var villiga att även sälja några Shibor med avels kvaliteter.

De första två importerna var tikarna Akiwaka Hime och Sachijishi Hime som visades upp utom tävlan för den svenska hundpubliken på Stockholms utställning 1972.  De bedårande tikarna fick en helt otroligt stor uppmärksamhet, även i massmedia och jag var själv en av alla som ingick i den stora beundrar skaran av denna då mycket exotiska ras.

akiwaka hime

Akiwaka Hime foto: Shiban 1990

I december samma år anlände även hanhundarna Maritsukio Seidisow och Wakatake Toriumisow.

De här 4 shiborna kom från 4 olika uppfödare och var planerade att tillsammans lägga den första grunden till en svensk Shiba stam.

Akiwaka Hime, kallades “Lilla My” på grund av sin storlek, historien berättar att hon var född utomhus i en snödriva uppe i bergen där mamman hade försökt gräva en lya, alla valparna ska ha överlevt.
Lilla My, blev den “svenska”  Shibans stammor och hon blev nästan 16 år gammal.   Hon var mor till den allra första Shiba kullen som är född i Europa. Sammanlagt hade hon 7 kullar med tillsammans 12 reg. valpar.

Sachijishi Hime, fick däremot bara två kullar innan hon togs bort ur aveln på grund av att hon inte nedärvde varje sig sin skönhet eller underbara temperament. Hennes avkommor användes heller inte vidare i aveln så det finns inga linjer kvar från henne.

 Det är alltid ett svårt beslut för alla uppfödare att sortera bort en både vacker och dyrbar championhund från aveln, men målet för Kennel Manlöten var att försöka bygga upp en både vacker och frisk stam av Shiba från första början.
Manlöten kontrollerade både höfter och ögon på hundarna innan de användes i aveln, resultaten blev dock inte officiellt avlästa eller registrerade hos SKK.

Akiwaka Hime parades 1973 med Maritsukio, kallad Zuki, i kullen med 4 valpar  fanns bl.a. den crème färgade tiken NORD CH Beni My-Loo.
Beni My-Loo var själv mycket framgångsrik som veteran på utställningar och var 1988 inviterad till den prestigefyllda utställnings galan ”Veteran of Veterans” som hålls samtidigt som ”Champion of Champions” på Grand Royals vinterträdgård, Stockholm. En utställning där endast de föregående års vinstrikaste utställningshundar blir inbjudna till.

 Men My-Loo kommer ändå mest att bli ihåg kommen för att hon var mor till hanhunden CH Manlöten’s Tomodati.  “Toffsen” som var sin tids mest framgångsrikaste Shiba.

Toffsen var 1984 inbjuden till “Champion of Champions” men han räckte inte ända upp i toppen…
Men det gjorde den nästa stora stjärnan på Manlöten’s kennel

benikatsura of dairy farm

Inga med en av sina stora stjärnor. CH Benikatsura of Dairy Farm
foto: Hundsport

Benikatsura of Dairy Farm importerade 1985 från Dr.Fukuda, Japan. Hans andra utställning var Göteborg 1986 där han vann sin första BIS seger.
1987 vann han även den prestigefyllda BIS titeln på Champion of Champions. Jag vet inte vem jag tyckte var vackrast på scenen den gången. Den majestätiska Katsura eller Inga iförd en underbar klänning, båda lika magnifikt rödhåriga. Det är absolut det vackraste teamet jag har sett vinna Champion of Champions.
Benikatsura visades på utställning 31 ggr varav 30 ggr med CK innan han lämnade Sverige för att flytta med sina ägare till Portugal.

1987 importerades även Johou of Dairy Farm från Dr. Fukuda, Japan. Johou ställdes ut c:a 50ggr, alla med CK-kvalitet. Han var även flera år i rad BIS vinnare på Shiba Specialen.

Det är kanske lätt att förringa deras segrar genom att tänka att allt var ju så mycket enklare förr….att Manlöten var den enda kenneln uppfödaren på rasen o.s.v.. Det kan nog till vissa delar stämma, rasen har ju ökat både numerärt och i kvalitet. Men de här fantastiska pojkarnas framgångar är baserade på massor av grupp och BIS placeringar mot alla övriga raser och den konkurrensen var minst lika tuff då som den är idag.

Kennel Manlötens största triumf måste ändå ha varit när de vann Uppfödare gruppen på Stockholm Int. 1979 och dom lyckades även med bedriften att upprepa gruppsegern igen 1981.

manloten sthlm 1979

Kennel Manlöten's blev BIS med sin uppfödargrupp på Stockholm Int. 1979.
Längst till vänster står Inga med CH Manlöten's Tomodati.
foto:Hundsport

1988 lyckades Manlöten tillsammans med S-N-K och SKK att bjuda in uppfödare/domare Dr. Fukuda, Japan till att döma alla de japanska raserna på en utställning, samt för att hålla ett föredrag om de japanska raserna på det synnerligen välbesökta seminariet som då anordnades för både domare och uppfödare.

Jag var en av de som tog hand om Dr. Fukuda före en dag och kommer så väl ihåg hur Dr. Fukuda blev mer eller mindre chockad av att se kvaliteten på våra nordiska Akitor. Det var för honom som att gå 40 år tillbaka i den Japanska kynologin.

Dr. Fukuda var däremot nöjd med utveckling av Shiba i Sverige. Inga och Bror hade enligt direktiv de fått från Japan varit mycket försiktiga med aveln och valde noga ut de valpar som kunde vara av tillräckligt hög kvalitet för att gå vidare i avel. De övriga valparna såldes endast som sällskapshundar och i regel med ett avelsförbud.

Med facit i hand kan vi nog alla intyga att Shiba Karlsson lyckades med sin målsättning att etablera Shiban som en frisk och sund ras i Sverige.

 Inga Karlsson blev vald till hedersmedlem vid Shiba-No-Kai årsmöte 2008.

BACK TO TOP